9 Temmuz 2018 Pazartesi

gün bir değil, günlerden birgün.

birgün daha akp'nin özlediği gün olarak yaşandı. akp bugünü, gün bir sayıyor. akp karşıtlarıysa günlerden birgün diye sayacaklar. 

bugüne nereden geldik ya da nasıl oldu da geldik uzun öyküdür. somut olanı: bugünü yaşadık ve bugünden sonrası için güvenimiz sarsılmadan yürüyebilme gücü nasıl oluşur?

akp birleşikliğini korudu ve akp karşıtları birleşikliklerini sağlayamadı. durum budur.

akp, bugün, kendini de yoksayan bir eylemin içinde, onun sözünü bekler durumu kabullendi. bundan sonrasında da, her sorgulamada: öncesine mi dönelim; öncesi mi iyiydi diyerek korkatacaktır akp.

akp'yle özgürleşenler, çoğunluklarını kullanımda, tökezlendikçe, tepkileri ne olacaktır? akp'yi de, türkiye'yi de belirleyecek, akp'nin içinden doğacak çelişkiler ve karşıtlıklar açığa çıkar mı? akp'nin içindeki çelişkiler ve karşıtlıklar, akp'nin geldiği bugünü geriye çevirmez. akp yaşayacağı çelişkilerle ve karşıtlıklarla bugünün de sonrasını isteyecektir.

akp karşıtlığından umutlanma ve iyimser bekleyiş, 24 haziran sonuçlarıyla bitti. 24 haziran seçimleri sonuçlarıyla bitenin 9 temmuz 1961'le başlayan değil de, 29 ekim 1923'ü de kapsadığını düşününler de var.

doğal olarak, ne 29 ekim 1923, ne de 9 temmuz 1961 sonlanmadı. özellikle 9 temmuz 1961 düzenini ilk gününden benimsemeyenler, önce o düzeni sonlandırmakta önemli bir kazanımdalar. bir sonrasının da: 29 ekim 1923'ü sonlandırmak olduğu düşüncesi bugünle başlayanın varacağı kazanım olur mu? hedef odur akp için.

akp'nin durmaksızın kullandığı "khk" gücü nedendir? 

bir yandan, yakında kalkacaktır denilen "ohal" düzenine yaslanarak baskıcı düzeni süreklileştirme çabaları; bir yandan da kaldırılacak yanıltmacası.

şurası açık: akp, kendi kitleselliğini dağıtmamak uğrunaç baskıcı düzeni gevşetmeyecektir. bu durum, akp karşıtlarının yaşadıklarından da baskıcı bir düzende, dirençlerini mi arttırır; yoksa, beklenmedik çözülme ve dağılma mı yaşanır? türkiye'nin bundan sonrasında akp karşıtlarının dirençle dağılma aralığında ne yanda duracaklarıç akp'nin baskıcılıktaki şiddetini belirleyecektir.

akp'nin, hiçbir zaman kabullenmeyeceği de şu olacaktır: akp karşıtlarının dağılması, akp birleşikliğinin kenetlenmesini getirmez. akp içindeki ayrımların özgürleşmesiç akp karşıtlarının zayıflamasıyla eşleniktir. akp karşıtları dirençli oldukları sürece, akp kendi içindeki tartışmaları bastırıcı olur.

akp için ikili durumun değişmesi zordur: akp içindeki baskı da, akp karşıtlarını bastırma da bundan sonrasının dinmeyecek siyasetleridir.

sorun: tbmm'nin nasıl işleyeceğidir. tbmm'de tartışmaları onun siyasi konumu nasıl bitirici olabilir? olamadıkça, cumhurbaşkanının bakanlar kurulu dedikleri kurumun içine kapanmakla yürütmenin yapabileceği çok olmaz. öyle görünüyor ki: bakanlar kurulu cumhurbaşkanının iş yürütücüsü konumunda olacaktır. kurum olarak önemi ya da değeri olursa tbmm'ye mi yaklaşır; yoksa, cumhurbaşkanına mı? görünürde, bakanların, cumhurbaşkanıyla birlikte olacakları istenmektedir. ya olmazsa? atamayla gelen atılarak gider. eğer ki, bakanlar kurul olarak çalışır ve siyasi işlevde olursa, denetlenmesi de, yönlendirilmesi de zor olacaktır.

cumhurbaşkanı tbmm'den tümden kopmuştur. akp başkanı olması ya da tbmm'de akp çoğunluğu olması, durumu değiştirmeyecektir. tbmm'de, tbmm dışından özlenen yasalar gerçeklenmezse ya da sürüncemede kalırsa cumhurbaşkanı tbmm'ye gelip başkanlık mı yapacaktır? bakanlarla karşıtlaşmanın çözümü vardır; tbmm'de akp'nin kendi milletvekilleriyle karşıtlaşmada çözümü yoktur. bir sonraki seçime değin boşol diyemezsin.

bundan sonrasında, akp için, tbmm'ye karşı iki yeni istem gelişecektir: 1. üye sayısını aza indirmek; 2. tbmm'nin de gereğinde cumhurbaşkanını başkanı olarak kullanmak. o durum da, bugünden konu edinilmemiş yeni anayasallığın önemli buhranı olacaktır. sorunu, bakanlar kurulunun siyasilikten arınması sayanlar, azaltılmış bakanlar kurulunu atamayla tbmm'den koparanlar, yarın bakanlar kurulunda da, tbmm'de büyük buhranlar yaşayacaklardır.

akp karşıtlarına baskı uygulamak sorunludur ama, olabilirliği, onca zor değildir. bakanlar kurulunda baskı uygulamak, tbmm'yi denetlemek ve yönlendirmek sorunlarında, buhranı yeniden düzen değişikliğine gitmekle çözmek, onca kolay olmayacaktır. 

2002'den bu yana onlar yaptırmıyorlar işledi; bundan sonrasında, işlemeyenin sorumlusu akp olacaktır.

9 temmuz 2018, college station, texas.