27 Haziran 2018 Çarşamba

24 haziran seçimleri - 4. / yeni türkiye yok, türkiye var.

yeni ve yenilik, değişim ve düzelme benzeri biçimde hep çekicidir. olur olmaz denemeler ya da özenmelerle yenilik olmaz. kendisinin yeni olmadığını bilmeyenlerin yenilik getirmesi de düşünülemez. ön takı olarak "yeni" denilenlere kuşkuyla yaklaşmak yerinde olur.

türkiye'de yenilenme ya da yenilik ile önüne "yeni" takılmış türkiye uyumlu değildir. türkiye tıkandığında, türkiye'de eskiyenler yenilenir. durduk yerde, temelsiz ve nereden çıktığı, nereye varacağı bilinmeyen "yeni türkiye" olmaz.

türkiye yeni bir aşamadan çok çatalağzına varmıştır. 

türkiye, önündeki seçmelerle daha gerilimli günlerin eşiğindedir. yukarıdan aşağya işleyecek ve sorunsuz, hızlı karar alıcı yönetim derken birbirine "mecbur" çokluluk ortadadır. akp yanına, ardına mhp eklemek beklerken, neredeyse, eşdeğer, mhp olgusuyla karşılaşmıştır. bu noktadan sonra akp için mhp'yle uyumlu olmanın dışında mhp'yi dışlaması da, içinde eritmesi de kolay olmaz.

akp, mhp'ye yürütmede sağlayacağı her ödünle kendi içinde sorunlu ve sorgulanıcı olacaktır. akpliler mhp'ye verilecek ödünlerden eksildiklerini ve sapmada olduklarını göreceklerdir. mhp yanından da benzeri yaşanacaktır: akp'ye ödün verseler kendi seçmenlerine karşıt düşerken, ödün vermeden de akp'yle kaşıtlaşma kaçınılmaz olacaktır. bundan sonraki 24 haziran yönetimi, birbirine yaklaşmakla uzaklaşmak gelgitlerinde yıpranacaklardır. akp için de, mhp için de sorumluluklar ve ortaya çıkan çözümsüzlükler ötekinden dolayı diye olmaz. neden?

akp ile mhp'nin birbirine zorunluluğu 24 haziran sonuçlarıyla çıkmamıştır. 24 haziran'ı birlikte kurguladıklarındandır bugünkü çelişkili durum. bilen bilmeyen konuşuyor, yazıyor. neymiş: türk-islam sentezi oluştu! ne akp islâm denebilir; ne de mhp türklük odağıdır. orta anadolu insanının değişmeyen özellikleri olan türklük ve islâmlık bunlarda temsil edilir görünse de, chp, ip türk değil midir; hdp'de türkler yok mudur? benzeri, islâm adına da söylenebilir. akp-mhp türklük'ü, islâm'ı yukarılara tırmandırmak, ileriye göötürmek için mi seçildiler ya da akp-mhp'yle karşıtlaşmak türklük'le, islâm'la karşıtlaşma mıdır? bu tür söylemler tümüyle uzak durulması gereken akp mhp birlikteliği için de, akp-mhp karşıtlığında da getirisi olmayacak yanlışlara sürükler türkiye'yi.

nedir o: türkiye istllâ altında mıdır ya da düşman sınırlara mı dayanmıştır? nereden çıkarıyoruz bunları?

türkiye'de değişimler kolay olmuyor. değişiyor dedikçe, başladığımız noktanın çok az ötesini bulduğumuzu anlıyoruz. anladığımızdan akıllarımızı yenilemek ya da sorgulamak yerine kendi dışımızda haksızlıklar, yolsuzluklarla açıkladık kolaycılığına batıyoruz.

seçim olmuştur. çok az seçmen yer değiştirmiştir. türkiye yerindedir. türkiye'de büyük değişimleri getirecek birikinti toplanmış mıdır bilmiyoruz. dünkü kötümserliğimiz yerine yarının umutlarında daha dengeli, daha gerçekçi, daha somut olabilir miyiz? olmamız için yığınla neden ve dayanak var.

akp ile mhp türkiye'nin "bekasından" sorumlu olarak türkiye'de gerilimi azaltabilir mi? türkiye'nin uluslararası alandaki konumunda saygınlık, güvenli duruş sürdürülür mü? ya iktisadi durum? akp-mhp uyumluluklarını sürdürmede kavgasız ilerleyebilirler mi? sorular çok, öngörüler karamsar görünse de türkiye'nin geleceğinden ne kuşku duymalıyız; ne de kötümserliğe teslim olmalıyız. zorlu günler sonlanmadı; daha yaşayacaklarımız varmış direncini canlı tutmalıyız.

27 haziran 2018, college station, texas.